Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Όταν λέμε Κοτόπουλο με ρύζι το μυαλό μας πρέπει να ταξιδεύει και να δημιουργεί! Με απλά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες γεύσεις, και να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα!

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

1 κοτόπουλο (1-1,5 Κιλό)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελ. σκόρδο ολόκληρη
1 μέτριο καρότο ολόκληρο
1/2 κρεμμύδι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 μέτριο ζουμερό λεμόνι (χυμό)

Για το ρύζι:

2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 φλ. αρακά
2 κ.σ. άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Κοτόπουλο

Θα στεγνώσουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.

Ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα , τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό , μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο.

Βάζουμε το Ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα.

Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.

Για το ρύζι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.

Σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά με λίγο νερό για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.

Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τον αρακά.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.

Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.

Προς το τέλος, αλατίζουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του.

Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.

πηγή: Αργυρώ