Υγιεινός Μουσακάς

Υγιεινός Μουσακάς
Υγιεινός Μουσακάς

Μία ενδιαφέρουσα συνταγή για υγιεινό μουσακά, με λαχανικά σχάρας και ελαφριά κρέμα!

Υγιεινός Μουσακάς

Υλικά (Για 6-8 μερίδες):
• 2 κιλά μελιτζάνες (ή 1 κιλό μελιτζάνες και 1 κιλό κολοκυθάκια ή 1 κιλό μελιτζάνες και από ½ κιλό κολοκυθάκια και πατάτες).
• ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 1 ώριμη ντομάτα, περίπου 200 γραμμάρια,
• 9 κουταλιές λάδι (δύο για τον κιμά, δύο για την κρέμα και πέντε για τις μελιτζάνες),
• 1 μέτριο κρεμμύδι,
• 5 κλαράκια μαϊντανού,
• 150 γραμμάρια τριμμένο μαλακό τυρί χαμηλό σε λιπαρά,
• 1 λίτρο γάλα με χαμηλά λιπαρά (1 ή 1,5% σε λιπαρά),
• 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
• λίγο μοσχοκάρυδο και κανέλα,
• 1 αυγό

Τρόπος παρασκευής:
Βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι και την ντομάτα και τα σοτάρουμε ελαφρά. Λίγο πριν τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο, το μαϊντανό και σβήνουμε με μία κουταλιά κρασί.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, που έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε μέτριες φέτες πάχους μισού εκατοστού. Τις αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι με ένα πινέλο κι απ' τις δύο μεριές και τις ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
Η κρέμα στο μουσακά, αποτελεί το αδύνατο σημείο κάθε νοικοκυράς! Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε την τέχνη της ελαφριάς κρέμας, λεπτομερώς. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τις πέντε κουταλιές αλεύρι, τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει το αλεύρι, δηλαδή να πάρει ένα βαθύ χρυσοκίτρινο χρώμα. Νωρίτερα, έχουμε ζεστάνει το γάλα σε θερμοκρασία μόλις πριν από αυτή του βρασμού και το προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να δέσει η κρέμα. Στη συνέχεια την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και λίγο αλάτι.
Σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ φτιάχνουμε μία στρώση με τις μισές μελιτζάνες (υπολογίστε να υπάρχουν αρκετές για μία ακριβώς ακόμα στρώση με μελιτζάνες ή όπως είπαμε πρωτύτερα μπορεί να είναι και κολοκυθάκια ή /και πατάτες). Πάνω από την πρώτη στρώση απλώνουμε τον κιμά και το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε και τη δεύτερη στρώση και περιχύνουμε από πάνω την κρέμα, ώστε να καλύψει καλά τα υλικά μας και τοποθετούμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς. Ψήνουμε για μισή ώρα, το αφήνουμε να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!